Aki sír az gyenge! Vagy mégsem?

Ronda Rousey a Magyarországon is egyre ismertebb UFC (Ultimate Fighting Championship) egyik kiváló bajnoka. Igazi kemény csaj. Elgondolkoztál már azon, vajon mit csinál minden meccs előtti estén?


loading...

Lehet, hogy meglepne a válasz. Egyesek szerint, professzionális versenyzőként az edzőteremben püföli a gyakorló bábukat, vascsöveket hajlít, csak úgy gyakorlásképpen, vagy pusztán ajtókat tör ripityára.

Tehát mit is csinál valójában? Saját szavaival élve: "Amikor meccsre készülök totál érzelmes vagyok. A legutóbbi meccsem előtti napot szinte végigsírtam."

Ez kissé meglepő lehet, tudva hogy nem állnánk sorba egy pofonért nála. Jó azonban tudni, hogy a világ nagy emberei, mint George Washington vagy Abraham Lincoln sem félt megmutatni a könnyeit, akár nyilvánosan is. A legtöbbünk számára a sírás tabu és a többség a gyengeség jelének tekinti, mégis a pszichológusok szerint a megfelelő mentális erő jele. Íme az okok, hogy miért:

1. Aki sírni képes, nem fél az érzelmektől.
A sírással szembenézel az érzelmeiddel, legyen szó szomorúságról, haragról vagy örömről. Ez azonban nem mindig könnyű. Rövidtávon könnyebb ezeket az érzéseket elnyomni. Szembenézni velük és megélni azonban igen kemény munka, ami mentális erőt, énerőt és a befelé figyelés bátorságát igényli.

2. Aki mások előtt sírni tud, képes figyelmen kívül hagyni a környezete nyomását

Martin Luther King, Semmelweis Ignác vagy Zrínyi Ilona azon híres emberek közé tartoznak, akik életük során nem féltek szembemenni a konvenciókkal. A sírás a lázadás nem éppen legjobban elfogadott formája, sőt inkább lenézik aki könnyeket ejt. A férfiakat puhánynak és gyengének, a nőket pedig hisztisnek és túldramatizálónak tekintik.
Aki mindezen megbélyegzés ellenére sírni tud, az nem fél a saját javát tekinteni és szembemenni az elvárásokkal, annak érdekében, hogy megküzdjön saját érzelmeivel. Ez nem gyengeség, hanem bizony mély erő.

3. Aki felvállalja a sírást, az képes vezér lenni
Amikor nyíltan felvállalod a sírást más emberek előtt, akkor felszabadítod őket, hogy ők is megnyíljanak és kezdjenek el foglalkozni saját érzelmeikkel. Tulajdonképpen engedélyt adsz nekik arra, hogy megengedjék maguknak az érzelmi megküzdést.

4. A sírás jó iránytű ahhoz, hogy mikor kell elengedned az érzelmeket
Fontos, hogy képesek legyünk elengedni a stresszt és a feszültséget. Ha elraktározod a feszültségeket, akkor egy idő után felrobbansz. Biztosan láttál már olyan egyébként nyugodt embert, aki egyik pillanatról a másikra kiborult és haragja pusztító tornádóként söpört végig környezetén. A sírás segít elengedni a feszültséget. Gondolj rá úgy, mint stressz levezető csapra.
Videó Ajánlóloading...
MEGOSZTÁS:
Címke: