Fókuszban a bőrgomba: Mik az okai és hogyan kerülhető el?

A bőrgomba az egyik legelterjedtebb bőrbetegség, ami kíméletlenül lecsaphat nemtől és kortól függetlenül bárkire. Tulajdonképpen lehetetlen elkerülni, hiszen gombák gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók.


loading...

Az emberi bőr természetes lakóihoz hozzátartoznak a jótékony gombák, amiket normál esetben észre sem veszünk.A kulcs azonban számbeli egyensúlyukban rejlik. Ha a gombák elszaporodnak, különböző bőrbetegségeknek, mint lábgombásodásnak, ótvarnak, lágyéki gombás fertőzésnek adnak teret. Emellett vannak olyan gombatípusok, melyek megjelenése önmagukban kórosak és tüneteket okoznak. A bőrgomba persze nem halálos betegség, de igen kellemtlen és időnként zavarba ejtő állapotot eredményezhet.

Kiket fenyeget legjobban a bőrgomba veszélye?

Akik izzadósabbak az átlagnál (hiszen a gomba vígan szaporodik nedves helyen)
Akiknek legyengült az immunrendszerük
Olyanok, akik közel dolgoznak a lehetséges fertőzöttekhez (orvosok, nővérek, diákok, óvónők)
Azok akik hosszú ideje antibiotikumot vagy immunszupresszánst szednek
Azok a gyermekek, akik még nem szobatiszták

Melyek azok a testrészek, amik a legjobban érintettek?

Leginkább a meleg, nedves, és egymáshoz érő, ráncolódó testfelületek a legkitettebbek, mint a hónalj, mell alatti terület,lábujjak köze, lágyék és a combtő.

Hogyan kapható el legkönnyebben a fertőzés?

A bőrgomba legkönnyebben közvetlen érintés útján terjed, így a legelterjedtebb ok, ha olyannal közösködünk, aki már fertőzött, legyen szó közös ruhák viseléséről, vagy személyes higiéniás eszközökről (körömcsipesz, szempillaspirál, törölköző, fésű). Érdemes fokozott óvatossággal lenni nyilvános helyen (mint edzőterem, uszoda, wellness, öltözők). Hordjunk papucsot és csakis saját fésűt, törölközőt használjunk!

A gombás fertőzések egyik fontos oka, ha olyan feltételeket teremtünk, melyben a gomba jól érzi magát. A szintetikus anyagok kiváló táptalajt képeznek számukra, ezért érdemes inkább vászon, vagy pamut ruhákat választani, kifejezetten az alsónemű esetében. A tiszta és száraz területeket nehezebben támadják a gombák. Miután szárazra töröltük a lábujjakat, akár be is hintőporozhatjuk. Nők esetében különös figyelmet igényel a mell alatti terület tisztán és szárazon tartása.

Nem szabad megfeledkezni az immunrendszerről sem, hiszen a legyengült védekező rendszer nehezen képes megállítani a fertőzéseket. A gomba kiválóan gyarapszik cukros étrenden. Igyunk sokat, és együnk kevesebb szénhidrátot de vigyünk be több zöldséget és gyümölcsöt (kerüljük az édesebb gyümölcsöket és válasszünk inkább citrusféléket. A grapefruit kiváló gombaölő. Tartsunk grapefruitmag-olaj kúrát). Emellett iktassunk be megfelelő mennyiségű alvást is. Sajnos cukorbetegség nagyon gyakran jár együtt gombás fertőzéssel, ezért itt kifejezetten fontos a diéta.

Már elkaptam a fertőzést! Mit csináljak?

A gombás bőrbetegség fertőző, ezért a legfontosabb, hogy elkerüljük az újrafertőződést. Bármennyire is nehéz, ne vakarjuk a viszkető bőrterületet, mert azzal csak tovább terjed. Saját ruháinkról és tárgyainkról is újrafertőződhetünk, ezért ezek megfelelő tisztán tartása kulcsfontosságú. Mossuk ki ruháinkat, törölközőinket magas hőfokon (60 fok, vagy annál magasabb), fertőtlenítsük le alkohollal minden használat után körömvágó ollóinkat, csipeszeinket.

A házi praktikák hasznosak, de a megfelelő kezelést orvos tudja megállapítani, ezért fertőzés esetén keressük fel, és konzultáljunk vele, hogy minél hamarabb megszabadulhassunk ettől az alattomos betegségől.
Videó Ajánlóloading...
MEGOSZTÁS:
Címke: